Lelaki Kacak

on Wednesday, 11 April 2012


Lelaki Kacak itu apa sebenar maksudnya? Siapa yang boleh digelar lelaki kacak? Dan apa kriteria untuk seseorang itu dipanggil lelaki yang berwajah kacak? Dalam entri ini saya akan bercerita tentang tajuk ini.


Lelaki Kacak‘, ada dua perkataan yang digunakan dalam ungkapan ini iaitu pertama perkataan ‘lelaki’ manakala perkataan yang kedua pula ialah ‘kacak’. Lelaki merujuk kepada salah satu jantina manusia. Seperti yang diciptakan olehNya, manusia ada dua jenis jantina iaitu lelaki dan perempuan. Lelaki yang pertama sekali diciptakan adalah Adam manakala perempuan pertama diciptakan ialah Hawa. Seperti yang tercatat dalam Al-Quran, perempuan pertama diciptakan dari rusuk lelaki iaitu Adam. Ciri-cri seorang lelaki berbeza dengan seorang perempuan. Lelaki mempunyai suara yang agak besar berbanding perempuan. Selain itu kekuatan lelaki lebih berbanding kekuatan perempuan dari fizikalnya.

Perkataan kedua pula ialah ‘kacak‘. Kacak di sini boleh didefinisikan sebagai persepsi seseorang terhadap lelaki yang mempunyai wajah yang menarik dari pandangan orang tersebut. ‘Kacak’ merupakan kata sifat yang subjektif seperti juga perkataan ‘cantik’ untuk para wanita. Kacak pada pandangan seseorang tidak semestinya kacak pada pandangan anda. Tetapi seseorang yang dipandang kacak biasanya kacak juga di pandangan orang lain.

Siapakah yang digelar lelaki kacak? Bagi merungkaikan persoalan ini, beberapa sudut pandangan perlu diambil kita. Untuk digelar lelaki kacak seseorang tersebut mestilah seorang lelaki. Kalau perempuan dipanggil kacak sudah semestinya perkataan tersebut salah kerana perempuan ada perkaaan khas yang digunakan jika mereka mempunyai paras rupa yang menarik iaitu ‘Cantik”. Cantik adalah perkataan berlawanan untuk perkataan kacak. Yang berbeza cuma Kacak gelaran untuk lelaki, ,manakala cantik untuk perempuan.

Seseorang yang digelar lelaki kacak biasanya mempunyai paras rupa yang menarik. Selain itu mereka juga mempunyai perwatakan yang baik dan bersopan. Senyuman sentiasa terpapar di wah mereka. Postur badan seseorang lelaki kacak juga memainkan peranan penting. Badan yang bongkok susah untuk digelar lelaki kacak. Selain itu lelaki kacak juga seorang yang yakin dengan penampilan diri. Tidak malu dan segan di depan orang ramai melainkan dia membuat kesilapan.

Bagaimana untuk menjadi seorang lelaki kacak? Sebenarnya kacak itu adalah anugerah Tuhan. Tidak semua orang mempunyai wajah yang kacak dan tampan. Tetapi tidak semestinya juga seorang yang berwajah menarik itu kacak. Jika seseorang itu tidak menjaga penampilan diri dia tidak mungkin akan berwajah kacak. Namun begitu, kekacakan yang aling penting adalah dari segi perwatakan dan personaliti. Wajah yang kacak tidak bernilai jiga seseorang itu mempunyai perwatakan dan sikap yang buruk. Orang lain akan membencinya.

Cabaran SEO Lelaki Kacak ini dianjurkan oleh Earncent.com dan ditaja oleh Contengconteng.com, Abangensem, Cikgu Dahlia, Farish Ishak, PuanBee.com, w.habibu rahman, Azri Johan, Dirmansyah, 1Malaysianews.net LadfeAmir.com, SEO Apps, Bluedianthus.com, Hafizmohd.com, UmarFaruq.com, 1Artikel.com, Blog Bukit Besi, Radhio.com, Blog Perniagaan Internet, Hadi Hanafee, Jomtonton.net, Muaz Lelaki Kacak, Ohcikgu.com, BloggerWanita.com, Cyza Sector, LelakiAcai.com Sabreehussin dot com, Abrablog.com dan AhmadFaizal.com.

Oleh yang demikian, bersyukurlah dengan apa sahaja yang diberikan Tuhan kepada kita. Jika anda bukan seorang lelaki kacak, jangan sedih kerana mungkin Allah akan beri kita kelebihan di tempat lain pula seperti kebijaksanaan dan kepintaran. Yang pentingnya kita redha dengan pemberianNya dan sentiasa bersyukur. InsyaAllah!
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© LelakiKacak | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO